Nova Yamaha MT-125 – hiper nejkid za sam početak

Yamaha je 2013. svojim MT-09 krenula i novu eru nejkida prihvaćenih u celom svetu. Porodica je osvežena novim MT-125

Yamaha je svetu predstavila MT porodicu 2013. godine prvencem MT-09. Ovaj nejkid je prodrmao motociklistički svet, pre svega, svojim potpuno novim trocilindarskim agregatom, i gotovo neverovatnom elastičnošću u vožnji. Slični, tačnije, istu strategiju Yamaha je prenela i na ostale članove MT porodice, od najsnažnje MT-10, do manjh modela MT-07, MT-03 i MT-125.

Za sledeću 2020. godinu, čuvena japanska marka obradovaće mlade vozače koji tek ulaze u “hyper naked” svet. Nakon osvežavanja modela MT-03, predstavljen je novi MT-125, koji ne samo da ima još radikalniji dizajn, nego je dobio i potpuno novi agregat.

Novi jednocilindarski agregat od 125 cm³ svoju osnovu ima u sportskoj verziji YZF-R125, od koje prezima varijabilni razvod ventila. Yamaha je jedina u klasi zapremine 125 cm³ sa ovom tehnologijom koja donosi i veći maksimalnu snagu i unapređenu elastičnost agregata i velike obrtne momente na niskim obrtajima. Yamaha svoj sistem naziva “Variable Valve Actuation” (VVA), a inovativni sistem podrazumeva bregasto vratilo sa dva brega i zasebnim podizačima na usisnim ventilima.

Do 7.400 o/min usisne ventile otvara niži breg, dok preko tog broja obrtaja kompaktni solenodni prekidač u akciju stavlja viši breg, koji svojim višim profilom i drugačijim vremenom otvaranja agregatu omogućava lakše usisavanje i isporuku maksimalne snage sve do 10.000 o/min. Šta više, uvođenje VVA tehnologije donelo je čak 1.000 o/min više od prethodnika, koji je dostizao 9.000 o/min. Iako je novi agregat snažniji i ostvaruje veće obrtne momente, ima mirniji rad i manju potrošnju od prethodnika iste zapremine.

U kombinaciji sa novim agregatom, Yamaha je za novi MT-125 pripremila i menjač sa novim A&S kvačilom. Nova spojnica donosi mekaniju ručicu kvačila i bezbednije promene stepena prenosa naniže bez opasnosti od blokiranja točka, pogotovo na vlažnoj i klizavoj podlozi.

Celu Yamaha MT porodicu nejkida karakteriše dizajn sa masivnim prednjim delom i kratkim “repom”. Novi MT-125 je zadržao ovu karakterstiku, uz promenjen oblik rezervoara od 10 litara, ali najupadljivija novina su dupli LED farovi. Iako je i u prvoj generaciji ovaj motocikl hvaljen po odličnoj poziciji sedenja, relacije između upravljača, sedišta i nogostupa su dodatno optimizovane, za veću udobnost i kontrolu nad motociklom, pa je sada pozicija sedenja za nijansu uspravnija.

Za novu Yamahu MT-125 pripremljen je unapređen aluminijumski Deltabox ram i aluminijumsko oscilujuće rame. Međuosovinski razmak je skraćen za 30 mm, i sada iznosi 1.325 mm.

Autor: Aleksandar Uglješić www.dmotion.rs