Yamaha sve iznenadila osveženim YZF-R1

Na opšte iznenađenje, tokom Superbike trke u Laguna Seci, Yamaha je predstavila unapređene YZF-R1 i R1M spremne za modelnu 2020. godinu. Obzirom da se brojni timovi u Svetskom Superbike šampionatu takmiče upravo na R1, izbor događaja i lokacije za premijeru, potpuno je adekvatan.

Na unapređenom R1 ima mnogo više toga novog nego što je to običaj tomom osvežavanja modela. Oplata je dobila rafiniranije i zaobljenije ivice koje prirodnije okružuju ram i agregat, a drugačiji su „rezovi“ oko uvodnika vazduha i poput žileta uskih LED farova. Ove izmene su novom R1 donele rafiniraniji i dovršeniji izgled. Pored oplate, rezervoar je dobio izmenjen oblik ali i povećanu zapreminu na 17 litara, odnosno, četiri litre više nego ranije. Ove izmene nisu samo kozmetičke prirode. U ukupnom bilansu, koeficijent čeonog aerodinamičkog otpora smanjen je za 5.3 %, što smanjuje otpore i buku.

Agregat je nova generacija poznatog rednog četvorocilindraša 998 cm³. Novine, pored dobro poznatog cross plane kolenastog vratila podrazumevaju nove titanijumske klipnjače sa lomljenom velikom pesnicom, izmenjenu cilindarsku glavu i novu usisnu i titanijumsku izduvnu granu. Novi su injektori goriva i podizači ventila, a šestostepeni menjač opremljen je slipper spojnicom. Nov je senzor pozicije gasa, koji iz ručice sa čipom potpuno eliminiše potrebu za kablovima, smanjuje ukupnu masu, i sam hod ručice gasa čini mekšim.
R1 za 2020. Postavljen je na nove KYB „up side down“ prednje viljuške, kao i izmenjen KYB zadnji amortizer. Kočioni sistem je neizmenjen i napred ga čine dvostruki diskovi prečnika 320 mm sa četvoroklipnim čeljustima, i izmenjenim materijalom kočionih pločica, dok je pozadi disk od 220 mm, ali je opremljen novom generacijom Bosch ABS hidrauličnog sistema.

Yamaha YZF-R1 za 2020. Ima novu tehnologiju kontrole kočenja, koji se može podešavati u dva nivoa, a novina je i sistem kontrole sile kočenja motorom, koji vozaču omogućava prilagođavanje snage kočenja motorom u tri novoa. Točkovi od 17“ sada su opremljeni novim Bridgestone RS11 Battlax Racing Street pneumaticima.
Uporedo sa YZF-R1, Yamaha je predstavila i novo izdanje limitirane R1M serije. Novi M sada ima Öhlins ERS NPX prednju viljušku sa integrisanim gasnim cilindrom, Öhlins Electronic Racing podesivi amortizer pozadi, a među novinama su brojni karbonski dodaci i standardni sistem za prikupljanje GPS podataka.