Yamaha predstavila novi F80

Yamaha je predstavila novu generaciju vanbrodskih motora od 80 KS, koji bi uz tehnička unapređenja trebali biti brži, ekonomičniji, pouzdaniji i čistiji.

Krajem prošle godine Yamaha je predstavila novu generaciju F100 agregata, a samo par meseci kasnije, kupcima je upravo ponuđena i značajno unapređena F80 pogonska jedinica. Novi vanbrodski motor je detaljno prerađen kako bi pre svega prošao proces olakšavanja, a samim tim povećanja specifične snage, odnosno, konjske snage po kilogramu mase samog agregata. Rezultat je da je novi F80 dobio više snage, bolje ubrzanje i veću maksimalnu brzinu, uz manju potrošnju goriva. Šta više, F80 sada bez problema konkureše starijim dvotaktnim jedinicama iste snage, koje su, tamo gde su dozvoljene, popularne zbog manje mase i boljeg ubrzanja, naravno, uz mnogo veću potrošnju goriva. Yamaha F80 sada donosi sve benefite četvorotaktnog agregata ali uz masu koja je na nivou dvotaktnog.

Od bitnih novina, F80 je dobio veću krutoću cele konstrukcije, novu usisnu i izduvnu granu, kao i prigušivač na usisnoj grani, a modifikovani su i nosači motora. Ono što korisnika treba da zanima je činjenica da motor radi još mirnije i tiše, a znatno su umirene vibracije na manjem broju obrtaja. Konstruktivno, agregat je i dalje četvorocilindarski, sa 16 ventila i jednim bregastim vratilom u glavi motora (SOHC). Radna zapremina je 1832 cm³, a maksimalna snaga na osovini elise je 80 KS pri 5.500 o/min. Masa motora je 162 kilograma sa svim mazivima.

Nova pogonska jedinica potpuno je komaptibilna sa Yamaha Digital Network System koji nudi brojne funcije kontrole i nadzora rada agregata preko digitalnih instrumenata, a isto tako i zaštitu od krađe preko Y-COP imobilizatora. Ova digitalna mreža donosi i dodatnu VTS mogućnost, odnosno varijabilne brzine spore plovidbe koja se koristi pri manevrima ili na pecanju. Preko VTS sistema dobija se manji broj obrtaja elise od standardnog “lera”, kao i mogućnost povećavanja obrtaja za po 50 o/min, što je idealno za pecaroše.
Yamaha počinje isporuke novog F80 od kraja juna ove godine.

[wpaios]