Fabio Kvartararo i Yamaha – priča tek počinje

Pre godinu dana niko nije mogao da nasluti šta jedan početnik može da uradi.
Šest pol pozicija i sedam podijuma. Koliko njih je moglo da predvidi ovakve rezultate početnika u MotoGP klasi u potpuno novom timu najjače klase šampionata sveta u motociklizmu? Odgovor je vrlo malo. A Fabio Kvartararo je na svojoj Yamahi M1, koju priprema i vodi, ne fabrički, nego satelitski SRT tim postigao upravo takve rezultate. Samo najoštrije oko stručnjaka moglo je da nasluti još u prvoj trci sezone 2019. u Kataru, kada je osvojio petu startnu poziciju, kakav talenat se krije u francuskom vozaču, koji je, par meseci kasnije postao i najmlađi osvajač MotoGP pozicije ikada. Vrlo malo njih je moglo da nasluti kakva će pretnja tokom sezone postati Kvartararo najboljima, iako je njegova Yamaha imala manje snage od što od motocikla timskog kolege Morbidelija, što od fabričkih vozača Valentina Rosija i Maverika Vinjalesa. A sezona Kvartarara nje upošte bila jednostavna. Grešio je, padao je, oporavljao se od povrede, i od operacije i iz trke u trku učio i napredovao.

Titulu “rukija” godine obezbedio je sebi još na trci u Montegiju u Japanu, ali malo ko se nadao da će nakon finala u Valensiji, sebi i Yamahi prigrliti i titulu najboljeg nezavisnog vozača, odnosno, nefabričkog vozača. Da, Kvartararo je u tom rangiranju pobedio jednog Kala Kračlova na fabričkoj Hondi u timu LCR, i Džeka Milera na fabričkom Dukatiju u timu Pramak. Uz to, u generalnom plasmanu vozača, pobedio je Valentina Rosija, i Danila Petrućija, fabričkog vozača Dukatija, a pokazao da nema komplekse ni od Marka Markeza.

Sledeća sezona biće nov ispit za Fabija Kvartarara i STR Yamaha tim. Prva godina školovanja je prošla, stečena iskustva treba pokazati na stazi. Stiže i bolje “oružje” za tim STR. I Kvartararo i Marbideli dobiće Yamahe YZR-M1 specifikacije 2020. A da li je Kvartararo jedan od favorita za titulu šampiona. Za rzaliku od početka sezone 2019. sada većina u mladog Francuza gleda kao gotovo jedinog pravog izazivača Marka Markeza.
Mi jedva čekamo sledeću MotoGP sezonu, a vi?

Autor: Aleksandar Uglješić www.dmotion.rs